ok. 35 sztuk
Potrzebujemy:- 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej /tj. 350 gramów ugotowanej/
- 65 gramów suszonych pomidorów z zalewy
- 30 gramów /duża łyżka/ skrobi ziemniaczanej
- 15 gramów /łyżka/ mąki ryżowej + do podsypania
- 1/2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- pieprz
- sól
Do podania:
- spora łyżka klarowanego masła
- 2 mniejsze cebule
- świeży tymianek
Kaszę zalej szklanką gorącej wody i ugotuj na małym ogniu pod przykryciem. Jeszcze gorącą kaszę utrzyj blenderem na gładką masę. Dodaj mąki, drobno posiekane suszone pomidory oraz przecier. Całość dopraw i wymieszaj łyżką. Na stolnicy podsyp makę ryżową. Weź kawałek ciasta i opruszonymi mąką dłońmi uformuj podłużny walec, pokrój na zgrabne kopytka. Gotuj w osolonym wrzątku przez ok. 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, następnie zeszklij na maśle klarowanym. Pod koniec smażenia dodaj świeży tymianek. Odcedzone kluski możesz polać tłuszczem lub dodatkowo zrumienić na patelni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz