Uzdrawianie.
Można wykorzystać zdrowsze substytuty w niemal każdym przepisie.
Chrupiące grzanki z gryczanego chleba na zakwasie.
Indyk zamiast kurczaka.
Sos jaglany zamiast sklepowego majonezu, w dodatku bez jajek !
2 sałatki
Potrzebujemy:
- 200 gramów piersi z indyka
- 2 łyżeczki przyprawy bg do grilla
- 1/3 główki sałaty lodowej
- garść rukoli
- 2 pomidorki
- mała cebula czerwona
- olej
SOS (*)
- 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- większą łyżkę nasion słonecznika
- 1/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki delikatnego oleju, u mnie słonecznikowy
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczkę ksylitolu/cukru, lub do smaku
- 1/3-1/2 łyżeczki musztardy
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
PONADTO
- 4 kromki chleba na zakwasie
- masło/ masło klarowane
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od sosu, który najlepiej przygotować z conajmniej kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Słonecznik zmiel w młynku na mąkę. Do wysokiego naczynia przelóż kaszę, zmielony słonecznik, wodę, sok z cytryny, ksylitol oraz musztardę. Utrzyj całość bardzo starannie przy pomocy blendera. Gdy masa stanie się jednolita, dolewaj małym strumieniem olej, cały czas blenderując. Teraz najtrudniejsze, powstały majonez dopraw wg własnego gustu. Dodaj przeciśnięty czosnek i odstaw do lodówki aby smaki się przegryzły.
2. Mięso pokrój w paski, dodaj łyżke oleju, przyprawę do grilla i wymieszaj. Odstaw na minimum pół godziny. Następnie przesmaż na patelni.
3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, ustawiając grzanie od góry. Chleb posmaruj niewielką ilością masła klarowanego. Zapiekaj do momentu, aż grzanki się zrumienią .
4. Na talerzach rozłóż porwaną sałate oraz rukolę. Dodaj pokrojone pomidory i pokrojoną w piórka cebulę. Na wierzch wyłóż najlepiej jeszcze ciepłe kawałki indyka. Całość polej sosem czosnkowym. Podawaj z gorącymi grzankami.
Smacznego !
* Oryginalny przepis pochodzi z bloga matki Smakoterapii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz