sobota, 10 maja 2014

Naleśnik owsiany z serem, szpinakiem i wędzonym łososiem


 

 







 
 Będę z Wami szczera, za naleśnikami to ja nie szaleję. Jednak po ponad roku diety  nadszedł wreszcie taki moment, że przyszła na niego nieposkromiona ochota. Wybrałam wytrawną  wersję. Połączenie już znane i sprawdzone, mianowicie biały serek w towarzystwie duszonego szpinaku oraz łososia. Takie danie będzie idealne na każdą porę w ciągu dnia. Możemy również  naleśnika pokroić w poprzek, powstaną urocze roladki, idealne jako zimna przekąska na imprezę.


,, Próbujmy przystosować się do  życia, bo ono do nas  się  nie przystosuje"
Monteskiusz

 -3 średnie naleśniki-
Potrzebujemy:
 CIASTO
  • 50 gram mąki owsianej z certyfikatem ! u mnie pełnoziarnista z Proveny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody mineralnej
  •  jajko
  • łyżka oleju
  • duża szczypta soli
FARSZ
  • 150 gram wędzonego łososia w plastrach
  • 200 gram białego serka naturalnego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • 150-200 gram świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki wraz z reszta składników. Ciasto mieszamy  starannie rózgą/mikserem  i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. W międzyczasie  biały serek łączymy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szpinak płuczemy, odsączamy. Czosnek przesmażamy krótko na maśle, dokładamy szpinak i dusimy parę minut. Delikatnie natłuszczoną patelnie rozgrzewamy, wylewamy część ciasta i smażymy na złoto z dwóch stron. Gotowe naleśniki najlepiej jest przykryć czystą ściereczką kuchenną. Faszerujemy następnie białym serkiem, szpinakiem, plastrami wędzonego łososia i zawijamy w zgrabne ruloniki.
SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj