Jarmuż-warzywo z rodziny kapustnych, które nie tylko jest w ostatnim okresie bardzo modne ale także ma wiele wartości odżywczych. Jest doskonałym źródłem witamin K oraz C, pierwiastków żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Zawiera silne przeciwutleniacze i ma właściwości przeciwzapalne. Poza tym posiada dość ciekawy smak i atrakcyjnie prezentuje się na talerzu.
Postanowiłam zrobić z nim coś pożywnego. Poniższa potrwa świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie lub jako tak zwany side.
W parze z nim moja ulubiona kasza gryczana niepalona.
,, Dopiero zimą można powiedzieć, które drzewa są naprawdę zielone.
Dopiero kiedy wieją przeciwne wiatry, można powiedzieć, czy
człowiek albo kraj jest odważny i nieugięty "
John Fitzgerald Kennedy
Potrzebujemy :
- 200 gram świeżego jarmużu
- średnia cebula
- 150 gram ugotowanej kaszy gryczanej
- 100 gram sera typu feta
- łyżka masła
- 3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz
- sól
Już umyty oraz pokrojony jarmuż wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3-4 minuty. Cebulę kroimy w półplastry lub kostkę. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy kurkumę i szklimy cebulę. Dodajemy odcedzony jarmuż i smażymy całość przez chwilę. Następnie dokładamy kaszę,doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, listki tymianku. Łączymy delikatnie całość i wyłączamy gaz. Najlepiej smakuje na ciepło.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz