poniedziałek, 22 maja 2023

Ekspresowy bigos z młodej kapusty

 Nie samym chlebem człowiek żyje ! Zapraszam na pyszny, jednogarnkowy bigos z młodej kapusty, który przygotujesz w godzinkę ! Uwielbiamy jego smak, zwłaszcza na drugi dzień, kiedy smaki idealnie się przegryzą.

Potrzebujesz:

  • główkę młodej kapusty
  • 2-3 bg kiełbaski
  • 2 szalotki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pęczek koperku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania produktów. Szalotkę pokrój w drobną a, kiełbasę w standardową kostkę. Młodą kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj, a pęczek koperku posiekaj starannie.
2. Do dużego i najlepiej żeliwnego garnka przełóż szalotkę oraz kiełbaskę. Dodaj ziele anielskie, liście laurowe i przesmaż całość, aż wszystko się delikatnie zarumieni.
3. Następnie dodaj do garnka poszatkowaną kapustę, całość podlej odrobiną wody i przykryj pokrywką.
4. Gdy kapusta zmięknie dodaj porcje przecieru pomidorowego i wymieszaj.
5. Bigos duś pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie przyjemnie miękka.
6. Na koniec dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań wielu potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj