Nie samym chlebem człowiek żyje ! Zapraszam na pyszny, jednogarnkowy bigos z młodej kapusty, który przygotujesz w godzinkę ! Uwielbiamy jego smak, zwłaszcza na drugi dzień, kiedy smaki idealnie się przegryzą.
Potrzebujesz:
- główkę młodej kapusty
- 2-3 bg kiełbaski
- 2 szalotki
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- pęczek koperku
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- świeżo mielony pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania produktów. Szalotkę pokrój w drobną a, kiełbasę w standardową kostkę. Młodą kapustę obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj, a pęczek koperku posiekaj starannie.
2. Do dużego i najlepiej żeliwnego garnka przełóż szalotkę oraz kiełbaskę. Dodaj ziele anielskie, liście laurowe i przesmaż całość, aż wszystko się delikatnie zarumieni.
3. Następnie dodaj do garnka poszatkowaną kapustę, całość podlej odrobiną wody i przykryj pokrywką.
4. Gdy kapusta zmięknie dodaj porcje przecieru pomidorowego i wymieszaj.
5. Bigos duś pod przykryciem tak długo, aż kapusta będzie przyjemnie miękka.
6. Na koniec dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz