Przypominam dziś przepis na ekspresowe chlebki z patelni.
Chrupiące, aromatyczne i pewnie idealne do porcji kremowego hummusu bądź guacamole 💚
Potrzebujemy:
- 100 gramów mąki gryczanej jasnej + do podsypania
- 50 gramów suszonych pomidorów w oleju
- 1/3 łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 65 ml wody
- sporą szczyptę soli
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą.
2. W wysokim naczyniu ułóż suszone pomidory, dolej wodę oraz i zmiksuj przy pomocy blendera na jednolitą masę.
3. Do suchych składników dodaj masę z suszonych pomidorów i wymieszaj na gładkie ciasto.
4. Na stole podsypanym mąką gryczaną wykładaj porcje ciasta, formując zgrabne i płaskie chlebki.
5. Gotowe chlebki smaż na suchej i dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz