wtorek, 29 marca 2022

Gryczane chlebki z patelni

                  

Przypominam dziś przepis na ekspresowe chlebki z patelni.

Chrupiące, aromatyczne i pewnie idealne do porcji kremowego hummusu bądź guacamole 💚

Potrzebujemy:

  • 100 gramów mąki gryczanej jasnej + do podsypania
  • 50 gramów suszonych pomidorów w oleju
  • 1/3 łyżeczki bg proszku do pieczenia
  • 65 ml wody
  • sporą szczyptę soli

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą.

2. W wysokim naczyniu ułóż suszone pomidory, dolej wodę oraz  i zmiksuj przy pomocy blendera na jednolitą masę.

3. Do suchych składników dodaj masę z suszonych pomidorów i wymieszaj na gładkie ciasto. 

4. Na stole podsypanym mąką gryczaną wykładaj porcje ciasta, formując zgrabne i płaskie chlebki.

5. Gotowe chlebki smaż na suchej i dobrze rozgrzanej patelni przez kilka minut z każdej strony.

Smacznego! 

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj