Uwielbiam desery z dodatkiem warzyw !
Po pierwsze dzięki nim bezglutenowe wypieki są bardziej wilgotne i dłużej świeże. Po drugie przemycamy zdrowe, dobroczynne witaminy i składniki odżywcze. Tym razem zapraszam na wilgotne, intensywnie czekoladowe, syte oraz mięsiste brownie. Ps. Ciasto najlepiej kroić dopiero po schłodzeniu. Smakuje wtedy niczym mleczka kanapka ze sklepowej półki :)
Potrzebujesz:
- 200 g młodej cukinii
- 100 g masła
- 90 g gorzkiej czekolady np. tabliczka Goplany
- 2 jajka
- 115 g cukru
- 40 g mąki gryczanej jasnej
- 20 g mąki ryżowej
- 15 g skrobi ziemniaczanej
- 35 g bg kakao
- łyżeczkę bg proszku do pieczenia
KREM
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
lub
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 bg fixy do śmietany
DEKORACJA
- świeże oraz sezonowe owoce
Przygotowanie:
1. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż starannie papierem do pieczenia.
2. Cukinię wraz ze skórką zetrzyj na małych oczkach i odciśnij na sitku z nadmiaru wody. Powinno powstać około 135- 140 g SUCHEJ cukinii.
3. Do dużej miski przesiej porcje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
4. Czekoladę połam na kostki i wraz z masłem rozpuść w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Całe jajka wbij do dużej miski i utrzyj wraz z cukrem na jasną oraz puszystą masę.
6. Wciąż miksując na wysokich obrotach jajeczną masę, wlewaj małym strumieniem czekoladę.
7. Zmniejsz obroty miksera do najniższych, wsypuj partiami porcje cukinii, a następnie suche składniki.
8. Gotowe ciasto przełóż do formy i piecz w temperaturze 180 stopni (góra-dół) przez około 25-30 minut, do suchego patyczka.
9. Schłodzoną śmietanę ubij wraz z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj bardzo schłodzony serek mascarpone. Zmiksuj na najwolniejszych obrotach, do połączenia składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz