Korzystając z porad i przepisu od Kukbuka przygotowałam pierwsze w życiu gazpacho. Mimo tego, iż nigdy nie próbowałam hiszpańskiego oryginału byłam zachwycona nowym smakiem.
Kolejnego lata mam nadzieję przygotować nie raz !
2 duże miseczki
Potrzebujesz:
- 450 g dojrzałych pomidorów
- 100 g papryki czerwonej
- 100 g ogórka
- 20 g czerwonej cebuli lub szalotki
- 1/4 ząbka czosnku
- kawałek ostrej papryczki chili (opcjonalnie )
- 30 g jasnego pieczywa bezglutenowego
- 30 ml dobrej, łagodnej oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki białego octu winnego
- sól
- pieprz
- cukier/ksylitol do smaku
Przygotowanie:
1. Pomidory sparz przez chwilę we wrzątku. Następnie przełóż do zimnej wody, obierz ze skórki, pozbaw twardej części gniazd nasiennych i potnij na mniejsze kawałki.
2. Ogórka oraz cebulę obierz, a paprykę oczyść z błon. Tak przygotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki.
4. Wszystkie warzywa wraz z poszarpanym chlebem przełóż do miski. Posól dokładnie i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut.
5. Zawartość miski wraz z czosnkiem oraz papryczką przełóż do kielicha blendera. Wlewając stopniowo oliwę zmiksuj starannie na gładki krem.
6. Dopraw do smaku octem, pieprzem i jeśli to konieczne cukrem oraz solą.
7. Zupę przechowuj w lodówce i schładzaj przez minimum 2 godziny.
Uwaga ! Jeżeli nie lubisz mocno pikantnych smaków to dodawaj papryczkę stopniowo, po małym kawałku i kontrolując smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz