Spisując ten przepis łączę się myślami z wszystkimi bezglutkami, którym czasem z powodu codziennych obowiązków ciężko jest przygotować w pełni tradycyjny przepis od A do Z. Po prostu są dni, kiedy musimy zostać dłużej w pracy bądź jesteśmy najzwyczajniej w świecie zmęczeni. Pomimo tego, że nastawienie zakwasu na żurek jest dziecinnie proste często sama sięgam po gotowe, dobrej jakości sklepowe propozycje. I nie mam w tym momencie wyrzutów sumienia.
Potrzebujesz ( 4-6 porcji ):
- żurek jaglany BIO od Kowalewski*
- żurek gryczany BIO od Kowalewski*
- 300 g białej kiełbasy bg
- 1-1,2 l wody bądź rosołu
- 1-2 ząbki czosnku
- większą cebulę
- 3 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczkę majeranku
- łyżkę oleju bądź masła klarowanego
- 1-2 kostki rosołowe bg BIO (opcjonalnie )
- sól
- świeżo mielony pieprz
* wspomniane zakwasy możesz zakupić w sklepie internetowym Friendly Food
Przygotowanie:
1. Kiełbaskę pokrój w zgrabną kostkę, cebulę w bardzo drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Do dużego garnka wlej litr wody bądź rosołu i wstaw na gaz.
3. Gdy płyn będzie gorący dodaj oba, bardzo dobrze wstrząśnięte rodzaje żurków. Cały czas mieszaj zupę rózgą, aż do momentu zagotowania.
4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i przesmaż starannie kiełbasę. Następnie dodaj ziele, liście laurowe oraz cebulkę. Gdy ta delikatnie zmięknie dodaj czosnek i przesmaż całość.
5. Tak przygotowaną kiełbaskę przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut.
6. Jeżeli wykorzystujesz w przepisie wodę dodaj jedną bądź dwie kostki rosołowe do gotującej się zupy.
7. Pod koniec gotowania przypraw zupę majerankiem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Jeżeli zupa jest dla Ciebie zbyt gęsta oraz intensywna w smaku dodaj dodatkowe 200 ml płynu.
8. Podawaj z ziemniakami oraz ugotowanym jajkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz