Babka z dodatkiem majonezu w przeciwieństwie do wielu bezglutenowych wypieków nie wychodzi sucha i dłużej zachowuje świeżość. Jest bardzo lekka, puszysta, a zarazem delikatna w swej strukturze. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Zatem do dzieła !
Potrzebujesz:
- 60 g mąki ryżowej od firmy GRANO
- 65 g skrobi ziemniaczanej
- 3 średnie jajeczka
- 110 g majonezu bg
- 100-120 g cukru
- 1,5 łyżeczki bg proszku do pieczenia
Lukier cytrynowy
- ok. 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Bardzo istotne aby dobrze przygotować dużą foremkę. Należy dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać bg bułką tartą bądź jakąś grubo mieloną mąką bg.
2. Mąki odmierz i przesiej wraz z proszkiem do pieczenia do miski.
3. Do wysokiego garnka bądź naczynia wbij całe jajka i dodaj cukier. Ubijaj mikserem kilka minut, tak aż powstanie jasna i puszysta masa.
4. Do masy wmieszaj delikatnie majonez.
5. Następnie wmieszaj partiami suche składniki, najlepiej użyć tutaj silikonowej szpatułki.
6. Gotowe ciasto przelej do foremki.
7. Piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).
8. Babkę pozostaw w uchylonym piekarniku na około 10 minut.
9. Gotowe i jeszcze ciepłe ciasto wyłóż ostrożnie na kratkę i pozostaw do ostudzenia.
10. Babkę udekoruj ulubioną polewą bądź lukrem. Ja wybrałam przyjemnie kwaśny lukier cytrynowy. Wystarczy wymieszać cukier puder ze świeżym sokiem z cytryny.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz