poniedziałek, 22 lutego 2021

Jednogarnkowy kurczak na ryżu z zimowymi warzywami

 Wiem, że część z Was cierpliwie czeka na obiecany przepis na jednogarnkowe danie z warzyw, kurczaka oraz ryżu. Zapewne dlatego, że jest dziecinnie proste,  bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem sezonowe. Nie bez przyczyny sięgam po zimowe warzywa korzeniowe oraz poczciwą cebulkę. Danie wystarczy wstawić do piekarnika i już można zająć się innymi obowiązkami bądź popołudniowym relaksem !

Potrzebujesz:

(4 porcje )

  • 2 całe nóżki kurczaka bądź 4 podudzia
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • małą łyżeczkę przyprawy curry
  • łyżkę masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju
  • 2 czerwone cebule
  • 2  marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 225 ml ryżu jaśminowego 
  • 450 ml wody
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Dodatkowo potrzebujesz garnek żeliwny bądź patelnię do smażenia i naczynie żaroodporne z pokrywką.

Przygotowanie:
1. Nóżki kurczaka podziel na pół, dopraw starannie przyprawą do kurczaka ( u mnie dodatkowo greckie przyprawy jednorodne), zamknij szczelnie w naczyniu i pozostaw najlepiej na kilka godzin bądź na całą noc w lodówce.
2. Piekarnik ustaw na 150 stopni (góra-dół).
3. Cebulę pokrój w większe półplastry. Pietruszkę oraz marchewkę obierz i pokój w cienkie półplasterki.
4. Garnek żeliwny wstaw na gaz, dodaj tłuszcz. Gdy ten będzie dobrze rozgrzany obsmaż dokładnie mięso z każdej strony. 
5. Wyjmij mięso i przełóż na talerz. 
6. Zmniejsz gaz. Do esencjonalnego tłuszczu dodaj cebulę i przesmaż. Następnie dodaj przyprawę curry i smaż dalej przez chwilę.
7. Do garnka dodaj marchewkę oraz pietruszkę. Smaż dalej na małym ogniu przez około 1-2 minuty.
8. Do warzyw dosyp suchy ryż i przesmaż starannie, aż będzie szklisty.
9. Dolej 450 ml ciepłej wody. Dopraw pieprzem oraz ewentualnie solą. Gdy woda się zagotuje dołóż kawałki mięsa i przykryj garnek pokrywką.
10. Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku  oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj