Wiem, że część z Was cierpliwie czeka na obiecany przepis na jednogarnkowe danie z warzyw, kurczaka oraz ryżu. Zapewne dlatego, że jest dziecinnie proste, bardzo szybkie w przygotowaniu, a zarazem sezonowe. Nie bez przyczyny sięgam po zimowe warzywa korzeniowe oraz poczciwą cebulkę. Danie wystarczy wstawić do piekarnika i już można zająć się innymi obowiązkami bądź popołudniowym relaksem !
Potrzebujesz:
(4 porcje )
- 2 całe nóżki kurczaka bądź 4 podudzia
- ulubione przyprawy do kurczaka
- małą łyżeczkę przyprawy curry
- łyżkę masła klarowanego bądź 2 łyżki oleju
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 225 ml ryżu jaśminowego
- 450 ml wody
- sól
- świeżo mielony pieprz
Dodatkowo potrzebujesz garnek żeliwny bądź patelnię do smażenia i naczynie żaroodporne z pokrywką.
Przygotowanie:
1. Nóżki kurczaka podziel na pół, dopraw starannie przyprawą do kurczaka ( u mnie dodatkowo greckie przyprawy jednorodne), zamknij szczelnie w naczyniu i pozostaw najlepiej na kilka godzin bądź na całą noc w lodówce.
2. Piekarnik ustaw na 150 stopni (góra-dół).
3. Cebulę pokrój w większe półplastry. Pietruszkę oraz marchewkę obierz i pokój w cienkie półplasterki.
4. Garnek żeliwny wstaw na gaz, dodaj tłuszcz. Gdy ten będzie dobrze rozgrzany obsmaż dokładnie mięso z każdej strony.
5. Wyjmij mięso i przełóż na talerz.
6. Zmniejsz gaz. Do esencjonalnego tłuszczu dodaj cebulę i przesmaż. Następnie dodaj przyprawę curry i smaż dalej przez chwilę.
7. Do garnka dodaj marchewkę oraz pietruszkę. Smaż dalej na małym ogniu przez około 1-2 minuty.
8. Do warzyw dosyp suchy ryż i przesmaż starannie, aż będzie szklisty.
9. Dolej 450 ml ciepłej wody. Dopraw pieprzem oraz ewentualnie solą. Gdy woda się zagotuje dołóż kawałki mięsa i przykryj garnek pokrywką.
10. Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut. Ryż powinien wchłonąć cały płyn.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz