Bardzo prosty, a zarazem efektowny deser ❤️
Potrzebujesz:
- 750 ml szampana, wina musującego bądź prosecco
- 20 g żelatyny bg
- 100 ml wody
- świeże bądź mrożone czerwone owoce
- 250-300 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %
- 1-2 łyżki cukru pudru
- śmietan fix bg /opcjonalnie/
1. Żelatynę przesyp do miseczki, dodaj wodę i namaczaj około 10 minut.
2. Namoczoną żelatynę przełóż do kąpieli wodnej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia grudek.
3. Otwórz szampana i przelej delikatnie do większej miski. Wlej płynną żelatynę i wymieszaj bardzo delikatnie.
4. Do kieliszków wsyp po kilka sztuk ulubionych, czerwonych owoców. Zalej alkoholowym płynem.
5. Deserki wstaw do lodówki na około 2-3 godziny do schłodzenia.
6. Zimną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem oraz fixem do śmietany.
7. Gotowe galaretki z szampana udekoruj bitą śmietaną. Polecam wykorzystać rękaw cukierniczy.
Smacznego !
* oryginalny przepis jest autorstwa zwyciężczyni 2 edycji MasterChef Pani Beaty Śniechowskiej
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz