Moim kulinarnym guru jest bez wątpienia Jamie Oliver. W jego kuchni podziwiam elegancką prostotę, lekkość jak i kreatywność. W każde z przygotowanych dań wkłada mnóstwo pasji oraz serca. Świadom znaczenia zdrowego odżywienia przeprowadza żywieniową rewolucję, wspiera młodzież z problemami w programie Fifteen. Pomimo dysleksji tworzy kolejne książki kulinarne, które okazują się bestsellerami.
Z radością przygotowałam zatem bezglutenowe oraz wegańskie placuszki wg przepisu samego mistrza !
Znacie ten przepis ?
Potrzebujesz ( 10 sztuk ):
- 50 g mąki gryczanej jasnej
- 50 g mąki ryżowej
- 35 g mąki migdałowej bądź płatków migdałów
- łyżeczkę bg proszku do pieczenia
- 1/2 dojrzałego banana
- odrobina ekstraktu z wanilii
- 150 ml mleka migdałowego bądź roślinnego
- spora garść ulubionych, sezonowych owoców
Do podania:
- jogurt naturalny
- dżem bądź świeże owoce
- miód
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki tj. mąki, mleko, ekstrakt z wanilii, proszek do pieczenia oraz banana wrzuć do misy malaksera bądź blendera i zmiksuj starannie, aż uzyskasz gładką masę.
2. Do ciasta dodaj ulubione owoce i wymieszaj delikatnie.
3. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor, na dobrze rozgrzanej oraz natłuszczonej patelni
4. Podawaj od razu z ulubionymi dodatkami.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz