piątek, 5 lutego 2021

Bezglutenowy chleb owsiany

 Dlaczego warto piec domowy chleb bezglutenowy:

  • czysty skład ! domowy chleb nie zawiera szkodliwych dodatków konserwujących i ulepszaczy
  • jest bardziej sycący
  • jasne i puchate bułeczki to zazwyczaj puste kalorie, wysoki IG
  • domowe pieczenie to tańsze rozwiązanie
  • możemy cieszyć się ciepłą kromką, chrupiącą skórką
  • udane wypieki to ogromna radość i satysfakcja 
Tym razem zapraszam na wersję owsiano-ryżową.
 Gotowy chlebek jest bardzo elastyczny i najlepiej kroi się po całkowitym wystudzeniu. Zachowuje świeżość do 3 dni. Świetnie smakuje rozmrożony nawet bez opiekania.

Potrzebujesz:
  • 190 g mąki owsianej, bg z certyfikatem
  • 60 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g mąki z tapioki
  • 15 g łuski babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży dr Oetker
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę cukru
  • ok. 425 ml wody
Przygotowanie:

1. Małą kreskówkę ( u mnie 8 x 21 cm) wysmaruj tłuszczem i obsyp starannie mąką np. z amarantusa. 
2. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski.
3. Dodaj pozostałe suche składniki czyli sól, cukier, drożdże oraz łuski babki jajowatej, uważając aby nie sypać bezpośrednio drożdży na sól. Wymieszaj starannie.
4. Do miski dodawaj partiami wodę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie jednolite oraz zwarte.
5. Ciasto przełóż do foremki i wygładź wierzch chlebka zwilżoną dłonią.
6. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.
7. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut, w temperaturze 175 stopni ( góra-dół).
8. Lekko przestudzony chleb wyłóż na kratkę.

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku  oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj