Małe marzenie o bezglutenowych gniazdkach uznaję za spełnione !
Potrzebujesz:
-około 15 sztuk -
- 35 g mąki ryżowej
- 20 g mąki jaglanej
- 20 g skrobi z tapioki
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 50 g masła
- 125 ml wody
- 2 duże jajka
- szczyptę soli
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz, przesiej do miseczki i wymieszaj z solą.
2. Do rondelka wlej i zagotuj wodę. Następnie dodaj masło i rozpuść cały czas mieszając.
3. Dodaj mąki i wymieszaj energicznie. Zmniejsz ogień, cały czas mieszaj, aż powstanie gładka oraz zaparzona masa.
4. Do delikatnie ciepłego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj starannie do połączenia składników.
5. Papier do pieczenia posmaruj delikatnie olejem.
6. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, końcówka gwiazdka. Wyciskaj na papier okrągłe kształty*
7. Porozcinaj papier na kwadraty, tak aby każde gniazdko było oddzielnie.
8. Gniazdka przekładaj do gorącego oleju papierem do góry, smaż na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony.
9. Gotowe pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , udekoruj lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
* ciasto jest dość gęste, zatem istotne jest aby rękaw był mocny, a końcówka najlepiej metalowa o średnicy 3cm. Nie ukrywam, że mój słaby plastikowy sprzęt kosztował mnie sporo nerwów...
Smacznego !
Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz