środa, 10 lutego 2021

Bezglutenowe gniazdka

 


Małe marzenie o bezglutenowych gniazdkach uznaję za spełnione !

Potrzebujesz:

-około 15 sztuk -

  • 35 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki jaglanej
  • 20 g skrobi z tapioki
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 125 ml wody
  • 2 duże jajka
  • szczyptę soli
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz, przesiej do miseczki  i wymieszaj z solą.
2. Do rondelka wlej i zagotuj wodę. Następnie dodaj masło i rozpuść cały czas mieszając.
3. Dodaj mąki i wymieszaj energicznie. Zmniejsz ogień, cały czas mieszaj, aż powstanie gładka oraz zaparzona masa.
4. Do delikatnie ciepłego ciasta dodawaj po jednym jajku i miksuj starannie do połączenia składników.
5. Papier do pieczenia posmaruj delikatnie olejem.
6. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego, końcówka gwiazdka. Wyciskaj na papier okrągłe kształty*
7. Porozcinaj papier na kwadraty, tak aby każde gniazdko było oddzielnie.
8. Gniazdka przekładaj do gorącego oleju papierem do góry, smaż na złoty kolor przez około 2 minuty z każdej strony.
9. Gotowe pączki wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym , udekoruj lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.


* ciasto jest dość gęste, zatem istotne jest aby rękaw był mocny, a końcówka najlepiej metalowa o średnicy 3cm. Nie ukrywam, że mój słaby plastikowy sprzęt kosztował mnie sporo nerwów...

Smacznego !

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku  oraz Instagram. To właśnie tam możesz zobaczyć filmik z przygotowań danej potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj