Idealne na piątkowy obiad w towarzystwie owocowego sosu lub jako wytrawny dodatek na przykład do pieczonej kaczki oraz ciemnego sosu.
-dla 2 osób-
Potrzebujesz:
- 100 g skrobi kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 20 g mąki owsianej
- 30 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki łuski babki jajowatej
- 5 g suchych drożdży
- 10 g cukru
- szczypta soli
- łyżkę roztopionego masła klarowanego/ oleju
- ok. 275-300 ml letniej wody
Przygotowanie:
1. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski. Następnie dodaj drożdże, cukier, sól oraz łuski babki jajowatej. Wlej delikatnie ciepła wodę i zacznij wyrabiać jednolite ciasto. Na koniec dodaj płynny tłuszcz.
2. Odstaw miseczkę z ciastem w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Stolnicę lub matę oprósz starannie mąką ryżową. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje ciasta i formuj w rękach zgrabne oraz małe bułeczki ( u mnie wyszło 12 sztuk ).
4. Gotowe kluski przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut.
5. W międzyczasie przygotuj garnek do gotowania na parze. Jeżeli takiego nie posiadasz świetnie sprawdzi się zwykły oraz szeroki garnek z pokrywką lub dużą miską. Zamiast sitka możesz wykorzystać po prostu gazę. Należy ją bardzo mocno przymocować, najlepiej obwiązując górę i uchwyty garnka sznurkiem.
6. Pyzy gotuj partiami na wolnym ogniu przez około 6 minut.
Smacznego !
Jak masło klarowane to nie wegańskie 😁
OdpowiedzUsuńJest kreseczka oleju ☺️ może być też masło wegańskie, kupiłam ostatnio takie i smakuje jak normalne 🙂 pozdrawiam
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń