czwartek, 23 kwietnia 2020

Kokosowo-orzechowa granola




Chrupiąca, urzekająca zapachem świeżo podprażonego kokosa  oraz orzechów złocista granola !
Znajdziesz w niej mnóstwo zdrowych i pożywnych  skarbów.  
W towarzystwie jogurtu naturalnego oraz ulubionych owoców będzie doskonałą przekąską w domu, w pracy czy na wyjeździe.
Po prostu nie można się jej oprzeć.
Potrzebujesz:
  • 100 g płatków owsianych bg
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 30 g słonecznika łuskanego
  • 20 g płatków migdałowych
  • 20 g orzechów włoskich, posiekane 
  • 40 g pestek dyni
  • 40 g miodu
  • 25 g masła klarowanego/oleju kokosowego/oliwy
Przygotowanie:
1. Porcje płatków owsianych, wiórek kokosowych, pestek dyni, słonecznika oraz orzechów odmierz, przesypując do dużej miski. Wymieszaj.

2. W rondelku rozpuść tłuszcz. Wraz z miodem przelej do suchych składników i wymieszaj starannie. 

3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

4. Rozłóż równomiernie granolę na blaszce i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez 15-20 minut. Kilka razy przemieszaj ziarna w trakcie pieczenia, tak aby się nie przypaliły. Zrumienione pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

5. Gotową granolę przełóż do dużego słoja i zamknij szczelnie.

6. Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie jogurt kokosowy, kiwi, borówki oraz odrobina miodu.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj