czwartek, 30 stycznia 2020

Brokułowe kluseczki jaglane z parmezanem


Propozycja dla wszystkich znudzonych kaszą jaglaną na sypko. 
Dla tych, którzy chcą wprowadzić wartościowe produkty
 do swojej codziennej diety. 
Kluseczki po ugotowaniu są mięciutkie i delikatne. 
Możesz podawać je jako samodzielne danie lub dodatek do rodzinnego obiadu.

Potrzebujesz:

  • 400 gr ugotowanej kaszy jaglanej
  • 150 gr ugotowanego brokuła
  • 60 gr skrobi ziemniaczanej
  • 40 gr mąki ryżowej + do podsypania
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki soli
Do podania
  • masło klarowane lub oliwa
  • ser parmezan
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Najlepiej jeszcze  ciepłą kaszę jaglaną zmiksuj blenderem wraz z brokułem na gładko. Do masy dodaj sól, czosnek, porcje mąki i wymieszaj starannie. Porcje ciasta wykładaj na dobrze podsypany mąką ryżową blat i uformuj kopytka lub okrągłe kluseczki. Gotowe gotuj w osolonym wrzątku przez około 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj z ulubionym tłuszczem. Posyp startym serem typu parmezan.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. 400 gramów ugotowanej kaszy to ile mniej więcej nieugotowanej?
    Skrót od gramów to g, nie gr.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką mąką można zastąpić ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że każda jasna się sprawdzi. Jak możesz to pszenna lub owsiana.

      Usuń
  3. To składniki na ile porcji? Ile z tego wychodzi?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas było na obiad dla dwóch osób jako samodzielne danie 🙂

      Usuń
  4. Ile suchej kaszy na 400 g ugotowanej?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj