Potrzebujesz:
CIASTO
- 275 gr mąki Schaer MixB-Bread-mix
- 7 gr suchych drożdży
- łyżkę oliwy
- 275 ml ciepłej wody
- łyżeczkę soli
- 1/2 łyżeczki cukru
SOS
- puszkę pomidorów krojonych
- łyżkę oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- suszony tymianek
- suszony majeranek
- pieprz
- sól
- cukier
DODATKI, u mnie
- porwana mozzarella
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- przesmażone pieczarki
- rukola
Przygotowanie:
1. Włoskie danie zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. W rondelku, na oliwie zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj puszkę pomidorów i duś przez około 10 minut. Zredukowany sos utrzyj blenderem. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Przestudź.
2. Mąkę przesiej przez sitko. W wysokim naczyniu odmierz porcje wody. Dodaj do niej cukier oraz drożdże. Gdy te się rozpuszczą dodaj trzy łyżki odmierzonej mąki i pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlej drożdżowy rozczyn. Wyrabiaj starannie, aż do uzyskania jednolitego oraz elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dolej oliwę.
3. Gotowe ciasto przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na dwie porcje. Blachę od piekarnika posmaruj olejem i przy pomocy natłuszczonych dłoni spłaszcz kulki ciasta, formując dwa cienkie spody.
5. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.
6. Spody posmaruj sosem pomidorowym. Wyłóż na wierzch ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół ) przez około 12-15 minut.
Smacznego !
1. Włoskie danie zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. W rondelku, na oliwie zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj puszkę pomidorów i duś przez około 10 minut. Zredukowany sos utrzyj blenderem. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Przestudź.
2. Mąkę przesiej przez sitko. W wysokim naczyniu odmierz porcje wody. Dodaj do niej cukier oraz drożdże. Gdy te się rozpuszczą dodaj trzy łyżki odmierzonej mąki i pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i wlej drożdżowy rozczyn. Wyrabiaj starannie, aż do uzyskania jednolitego oraz elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dolej oliwę.
3. Gotowe ciasto przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na dwie porcje. Blachę od piekarnika posmaruj olejem i przy pomocy natłuszczonych dłoni spłaszcz kulki ciasta, formując dwa cienkie spody.
5. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.
6. Spody posmaruj sosem pomidorowym. Wyłóż na wierzch ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół ) przez około 12-15 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz