piątek, 29 marca 2019

Bezglutenowa pizza





Potrzebujesz:
CIASTO
  • 275 gr mąki Schaer MixB-Bread-mix
  • 7 gr suchych drożdży
  • łyżkę oliwy
  • 275 ml ciepłej wody
  • łyżeczkę soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
SOS
  • puszkę pomidorów krojonych
  • łyżkę oliwy
  • 1-2  ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • suszony tymianek
  • suszony majeranek
  • pieprz
  • sól
  • cukier
DODATKI, u mnie
  • porwana mozzarella
  • czarne oliwki
  • pomidorki koktajlowe
  • przesmażone pieczarki
  • rukola
Przygotowanie:
1. Włoskie danie zacznij od przygotowania sosu pomidorowego. W rondelku, na oliwie zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodaj puszkę pomidorów i duś przez około 10 minut. Zredukowany sos utrzyj blenderem. Dopraw do smaku suszonymi ziołami, solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Przestudź.
2. Mąkę przesiej przez sitko. W wysokim naczyniu odmierz porcje wody. Dodaj do niej cukier oraz drożdże. Gdy te się rozpuszczą dodaj trzy łyżki odmierzonej mąki i pozostaw na około 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj z solą. Zrób wgłębienie i  wlej drożdżowy rozczyn. Wyrabiaj starannie, aż do uzyskania jednolitego oraz elastycznego ciasta. Pod koniec wyrabiania dolej oliwę.
3. Gotowe ciasto przykryj i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
4. Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na dwie porcje. Blachę od piekarnika posmaruj olejem i przy pomocy natłuszczonych dłoni spłaszcz kulki ciasta, formując dwa cienkie spody. 
5. Pozostaw na 10 minut w ciepłym miejscu, aż ciasto podrośnie.
6. Spody posmaruj sosem pomidorowym. Wyłóż na wierzch ulubione dodatki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra-dół )  przez około 12-15 minut.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj