Zatęskniłam ostatnio za chrupiącym chlebkiem. Przejrzałam pośpiesznie ofertę producentów bezglutenowej żywności. Przecierając ze zdumienia oczy, iż 130 gr kosztuje około 13 pln ! postanowiłam zrobić własną wersję.
Domowe chlebki wykonasz w ekspresowym tempie.
Nie wymagają wyrastania, gdyż nie zawierają proszku do pieczenia czy drożdży.
Wykonuję je, przy okazji pieczenia chleba czy warzyw.
Gotowe przechowuję szczelnie zamknięte w słoiku.
Potrzebujesz:
- 115 gr mąki owsianej z certyfikatem
- 35 gr mąki gryczanej + do podsypania
- 1/2 łyżeczki łuski babki jajowatej ( zmielonej)
- 100 ml wody
- 20 ml oleju
- 1/2 łyżeczki soli
* w wersji pomidorowej zmniejszam ilość oleju do 10 ml i dodaję 4 szt suszonych pomidorów z zalewy oraz suszone zioła np. tymianek czy oregano. Pomidory dodaję do wody i miksuję całość blenderem.
Przygotowanie:
Odmierz porcje mąki oraz przesiej do wysokiej miski. Następnie dodaj zmieloną łuskę babki, sól i wymieszaj . W osobnym naczyniu połącz zimną wodę z tłuszczem. Wymieszaj suche składniki z mokrymi i wyrabiaj do momentu, aż powstanie zwarte ciasto. Przełóż na podsypaną mąką gryczaną stolnicę i rozwałkuj na cienki placek, u mnie około 3 mm. Przy pomocy dużego kubka wykrawaj kółka. Gotowe wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stp. (góra- dół ) przez około 25 minut. Przestudzone przechowuj zamknięte w szczelnym naczyniu.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz