Strony

piątek, 25 stycznia 2019

Bezglutenowy chlebek ala wasa



Zatęskniłam ostatnio za chrupiącym chlebkiem. Przejrzałam pośpiesznie ofertę producentów bezglutenowej żywności. Przecierając ze zdumienia oczy, iż 130 gr kosztuje około 13 pln ! postanowiłam zrobić własną wersję. 
Domowe chlebki wykonasz w ekspresowym tempie.
 Nie wymagają wyrastania, gdyż nie zawierają proszku do pieczenia czy drożdży.
Wykonuję je, przy okazji pieczenia chleba czy warzyw. 
Gotowe przechowuję szczelnie zamknięte w słoiku.


Potrzebujesz:
  • 115 gr mąki owsianej z certyfikatem
  • 35 gr mąki gryczanej + do podsypania
  • 1/2 łyżeczki łuski babki jajowatej ( zmielonej)
  • 100 ml wody
  • 20 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
* w wersji pomidorowej zmniejszam ilość oleju do 10 ml i dodaję 4 szt suszonych pomidorów z zalewy oraz suszone zioła np. tymianek czy oregano. Pomidory dodaję do wody i miksuję całość blenderem.

Przygotowanie:
Odmierz porcje mąki oraz  przesiej do wysokiej miski. Następnie dodaj zmieloną łuskę babki, sól i wymieszaj . W osobnym naczyniu połącz zimną wodę z tłuszczem. Wymieszaj suche składniki z mokrymi i wyrabiaj do momentu, aż powstanie zwarte ciasto. Przełóż na podsypaną mąką gryczaną stolnicę i rozwałkuj na cienki placek, u mnie około 3 mm. Przy pomocy dużego kubka wykrawaj kółka. Gotowe wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stp. (góra- dół ) przez około 25 minut. Przestudzone przechowuj zamknięte w szczelnym naczyniu.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz