czwartek, 14 stycznia 2016

Kluski śląskie z boczkiem i cebulką

Potrzebujemy:


  • 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
  • skrobia ziemniaczana np.Grula
  • 150 gr wędzonego boczku
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź, jeszcze gorące zgnieć tłuczkiem. Wygładź i wyrównaj powierzchnię. Pure podziel znakiem krzyża na cztery równe części. Jedną z nich wyjmij , powstałe miejsce zasyp skrobią ziemniaczaną. Dodaj odłożoną część i wymieszaj szybko gładkie ciasto. Ważne aby to zrobić gdy ziemniaki są jeszcze gorące. Uformuj okrągłe kluseczki lub kopytka. Gotuj partiami w osolonym wrzątku, przez około 3-4 minuty / od wypłynięcia /. Odcedzone odstaw na bok. Boczek oraz cebulę pokrój w drobna kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż delikatnie boczek, następnie dodaj cebulkę. Gdy ta zmięknie dodaj kluski i obsmaż.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. o i mam pomysł na obiad! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie uświadomiłam sobie, że całe wieki nie jadłam klusek śląski. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj