- 1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych
- skrobia ziemniaczana np.Grula
- 150 gr wędzonego boczku
- duża cebula
- sól
- pieprz
- olej roślinny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Odcedź, jeszcze gorące zgnieć tłuczkiem. Wygładź i wyrównaj powierzchnię. Pure podziel znakiem krzyża na cztery równe części. Jedną z nich wyjmij , powstałe miejsce zasyp skrobią ziemniaczaną. Dodaj odłożoną część i wymieszaj szybko gładkie ciasto. Ważne aby to zrobić gdy ziemniaki są jeszcze gorące. Uformuj okrągłe kluseczki lub kopytka. Gotuj partiami w osolonym wrzątku, przez około 3-4 minuty / od wypłynięcia /. Odcedzone odstaw na bok. Boczek oraz cebulę pokrój w drobna kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmaż delikatnie boczek, następnie dodaj cebulkę. Gdy ta zmięknie dodaj kluski i obsmaż.
Smacznego !
o i mam pomysł na obiad! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Właśnie uświadomiłam sobie, że całe wieki nie jadłam klusek śląski. :)
OdpowiedzUsuń