Potrzebujemy:
- 100 gramów migdałowych płatków + do dekoracji
- 25 gramów skrobi ziemniaczanej
- 55 gramów mąki ryżowej
- 20 gramów mąki gryczanej jasnej
- 2 płaskie łyżeczki bg proszku do pieczenia
- 80 gramów masła/ margaryny bezmlecznej
- 3 jajka
- 75-100 gramów ksylitolu/ cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- mała łyżeczka imbiru w proszku
- 3 dojrzałe i słodkie gruszki
W młynku zmiel drobno 100 gramów płatków migdałowych* Gruszki obierz, usuń gniazda i pokrój w małe cząstki. Oddziel białka od żółtek jaj. Odmierz odpowiednie ilości mąki i przesiej 1-2 razy. Następnie dodaj do nich proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, wymieszaj. Masło utrzyj z ksylitolem na jasną, puszystą masę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj dalej. Dodaj mąki oraz zmielone migdały. Zmiksuj. Białka jajek ubij z odrobiną soli na sztywno. Pianę z białek wmieszaj deliktanie i już ręcznie do ciasta. Na koniec dodaj owoce. Ciasto przełóż do tortownicy, średnica 21 cm. Piecz przez ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stp.
Smacznego !
* Swoją mąkę zrobiłam sprawnie i tanio dzięki młynkowi firmy MPM model MMK-06M
Musiało pachnieć oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast margaryny można dodać olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam :) masło będzie tutaj najsmaczniejsze :)
UsuńCzy jest Pani pewna że dobre ilości mąki zostały wpisane w przepisie ? Mam wrażenie że to absolutnie za mało jak na blaszkę...
OdpowiedzUsuńteż mi się wydaje, że jeśli już to chyba deko a nie gram jako jednostka miary 20 gramów mąki to 2 deko
UsuńMoi drodzy :) do tego ciasta potrzebne jest 200 gramów mąki. 100 w postaci mielonych migdałów, kolejne 100 jako mąki bezglutenowe. Przypominam, że przepis jest na małą tortownicę śr. 20 lub 21 cm :)
Usuń