Hormony roślinne zawarte w ziarnach cieciorki bardzo pozytywnie wpływają na stan zdrowia jak i urody.
Hummus sprawdzi się rewelacyjnie jako smarowidło bezglutenowego chleba.
Pasuje także jako dip do pokrojonych, surowych warzyw.
Ponadto odczuwam znaczny deficyt wszelkiego rodzaju smarowideł i past do pieczywa.
Ponadto odczuwam znaczny deficyt wszelkiego rodzaju smarowideł i past do pieczywa.
Potrzebujemy:
- 300 gramów ugotowanej ciecierzycy*
- 2 czerwone papryki
- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki dobrej oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- zimna woda /opcjonalnie/
*Niecała szklanka suchych ziaren. Cieciorkę musimy zalać dużą ilości wody i moczyć przez całą noc. Następnego dnia zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości, ok. 2-3.godziny. Czas tradycyjnego gotowania można skrócić poprzez dodanie łyżeczki sody do wody lub wykorzystanie szybkowaru. Istotne aby cieciorka była miękka, tylko wtedy powstanie gładki hummus.
Przygotowanie:
Papryki przekrój na 4 części, usuń gniazda nasienne i rozłóż na papierze do pieczenia tak, aby skóra była u góry. Dociśnij do blaszki. Włóż do nagrzanego do 185 stp. piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, skóra ma się delikatnie przypalić. Odstaw do przestygnięcia i obierz ze skóry. Sezam upraż delikatnie na suchej patelni. Ostudź. Następnie przełóż do młynka do kawy i zmiel na jednolitą masę. Do wysokiego naczynia blendera włóż tak przygotowany sezam, dolej oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę i zmiksuj. Tak powstałą masę przelej do ciecierzycy i miksuj na gładko. Dopraw do smaku solą. Na koniec dolewaj stopniowo zimnej wody w celu uzyskania żądanej konsystencji. Osobiście nie dolewałam.
Smacznego !
Smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńhummus to jedna z moich ulubionych past, a z taką nutą to fajne urozmaicenie!
OdpowiedzUsuń