Jak to mawiają apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Kilka lat temu złapałam narciarskiego bakcyla i trwa to do dnia dzisiejszego.
Na wiadomość o wyjeździe na Słowację zareagowałam z mieszanymi uczuciami.
Z jednej strony pełna entuzjazmu na kilka dni górskiego wypoczynku. Z drugiej strony pełna obaw.
Jak sobie poradzę z dwiema dietami: bg i przeciwgrzybiczą.
Ponadto był to pierwszy wyjazd na Słowację, nie miałam zielonego pojęcia jak nasi sąsiedzi podchodzą do spraw nietolerancji pokarmowych.
U nas w stylu angielskim, domowa fasolka w sosie pomidorowym, sadzone jajka i zazwyczaj kanapki z wafli ryżowych.
Przed wyjazdem konieczne są większe zakupy. Zabrałam wszystko co niezbędne od wędlin po przyprawy.
Ponadto cały dzień spędziłam w kuchni. Przygotowałam domowe weki: duszoną wołowinę, fasolkę w sosie pomidorowym oraz pulpety z indyka.
Po powrocie ze stoku wstawiałam szybko ziemniaki, ryż lub kaszę, odkręcałam słoik i danie gotowe !
Jak wygląda sytuacja na stoku ? Gdy dopada mały głód zawsze można sięgnąć po zdrowe przekąski.
Są jednak momenty gdy kilkugodzinne zjazdy potęgują apetyt lub najzwyczajniej w świecie chcesz zjeść ze wszystkimi.
Co wtedy ?
I tutaj miła NIESPODZIANKA !
Słowacy są świadomi, wiedzą co tu gluten, mało tego w każdym napotkanym barze, restauracji znajdziesz w menu opisane alergeny !
Warto oczywiście dopytać kelnera o szczegóły.
Oto dowody .
I tak skosztowałam na stoku pysznego kurczaka z rożna.
W walentynkowy wieczór zamówiłam natomiast grillowanego łososia w towarzystwie pieczonych warzyw.
Rewelacja ! :)
W ostatnim dniu poszliśmy do karczmy, tam zamówiłam zasmażane ziemniaki z cebulą oraz steka z jagnięciny.
Na koniec chciałabym z czystym sercem polecić wszystkim narciarzom ośrodek Jasna na Słowacji.
Ilość, urozmaicenie oraz sposób przygotowania tras robią ogromne, pozytywne wrażenie.
Do tej pory jeździłam w Spindleruv Mlyn w Czechach oraz krajowych Białce Tatrzańskiej oraz Czarnej Górze.
*****************************************************************
Super artykuł. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń