Tego, że zmianie ulegną preferencje smakowe się nie spodziewałam.
Od najmłodszych lat byłam wielką przeciwniczką ryb i wszelkich owoców morza.
Obecnie przepadam za łososiem i mogłabym go jeść codziennie.
A stek ze świeżego tuńczyka zmienił całkowicie mój pogląd na rybne dania!
Potrzebujemy:
RYBA
- pstrąga tęczowego, wypatroszonego
- olej
- cytrynę
- sól
- pieprz
- pęczek świeżego koperku
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 150 gramów ugotowanej kaszy jaglanej
- skórkę otartą z 1/2 cytryny
- masło klarowane
- sól
- pieprz
Rybę umyj i dokładnie osusz, następnie natrzyj olejem i skrop sokiem z cytryny. Dopraw dużą ilością soli oraz pieprzu. Do środka włóż pęczek koperku. Dołóż także rozgniecione ząbki czosnku. Pstrąga przełóż na papier do pieczenia, zawiń starannie, a końcówki zwiąż. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. Pamiętaj aby obrócić rybkę w podczas pieczenia. W międzyczasie przygotuj kaszę. Na patelni rozpuść sporą łyżeczkę masła klarowanego, dorzuć skórkę z cytryny, kaszę i przesmaż całość. Dopraw do smaku.
Smacznego !
fajna propozycja :) uwielbiam pstragi:)
OdpowiedzUsuń