wtorek, 4 listopada 2014

Gryczane muffiny z cebulą i suszonymi pomidorami


  Któż nie lubi ciepłych i aromatycznych bułeczek na  śniadanie.
Moja propozycja to ekspresowe muffiny. 
Przygotujesz je w niecałe pół godziny.
 Nie musisz brudzić miksera !
 Wykorzystaj swoje ulubione dodatki.

Prob­le­mem nasze­go wieku nie jest bom­ba ato­mowa, lecz ser­ce ludzkie. 
Albert Einstein

6 sztuk

Potrzebujemy:
  • 150 gram mąki gryczanej jasnej
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • jajeczko
  • łyżka wody
  • łyżka oleju *
  • łyżeczka bg proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
Moje dodatki:
  • 2 plastry suszonych pomidorów w oliwie
  • mała cebulka
  • kawałek masła
* w tej wersji nie dodałam oleju, gdyż tłuszcz znajdował się w cebulce i pomidorach

Przygotowanie:
Zacznij od dodatków. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła. Suszone pomidory również pokrój na drobne kawałki. Odmierzoną ilość mąki przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugim naczyniu połącz rozkłócone jajko z jogurtem. Wymieszaj starannie suche składniki z mokrymi.  Ciasto wyszło gęste, dodałam zatem również łyżkę wody. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 200 stopni. 
Smacznego !

2 komentarze:

Drukuj