czwartek, 3 lipca 2014

Bananowo-kokosowe placuszki i mus malinowy



A dziś będzie banalnie, a zarazem leniwie. Jak na początek lata przystało.
Chyba każdy z Was zna przepis na bananowe pancakes. Osobiście zaskoczył mnie słodki smak placków, który przełamałam orzeźwiającym musem z kwaskowatych malin oraz listków świeżej mięty.

,,Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le po­myślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj."
Mark Twain

 1 porcja ( 4 placuszki )

Potrzebujemy:
  • duży, dojrzały banan
  • większe jajko
  • łyżka mąki kokosowej, bg
  • szczypta bg proszku do pieczenia
  • 80 gram malin
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
Zetrzyj banana na tarce, na grubych oczkach. Dodaj do niego roztrzepane jajko, mąkę oraz proszek. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje ciasta. Gdy brzeg placuszków będzie zrumieniony, to ostrożnie przewróć na drugą stronę. W międzyczasie utrzyj blenderem maliny oraz posiekaną miętę na jednolity sos, który w razie potrzeby możesz dosłodzić.
SMACZNEGO :)






1 komentarz:

Drukuj