Bywają takie dni kiedy mam dość serdecznie ! tej całej diety i myślenia o tym co powinnam, a czego nie powinnam. Bieg dom-praca-dom. Mało tego należy zjeść zdrowy, syty i w miarę szybki w przygotowaniu posiłek. Proponuję w tym miejscu letnią cukinię, zamiast panierki świetnie sprawdzi się gęste ciasto.
Zagadnienia "brak czasu" nie rozwiąże się przez pośpiech, lecz przez spokój.
Stefan Wyszyński
Potrzebujemy ;- cukinia, mniejsza
- 2 jajeczka
- 6 łyżek mąki owsianej z certyfikatem! u mnie pełnoziarnista z Proveny
- 4 łyżki mleka
- sól, pieprz, kurkuma
- duży ogórek
- 6 łyżek jogurtu greckiego
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Umyj starannie cukinię i pokrój w centymetrowe plastry. Posyp solą aby puściła soki. Zmiksuj jajka, mąkę oraz mleko na gładkie ciasto. Dopraw solą, pieprzem oraz kurkumą, a następnie odstaw na bok na ok. 10 minut. W międzyczasie przygotuj sos. Obranego ogórka zetrzyj na tarce na grubych oczkach, a potem odciśnij z nadmiaru soku. Wymieszaj z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą oraz pieprzem. Krążki cukinii obtaczaj starannie w cieście i smaż na oleju na rumiany kolor. Gotowe porcje układaj na ręczniku papierowym. Podawaj na gorąco ! :)
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz