poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Bezglutenowy mazurek na lekko



W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)

,, Aby dojść do nieba, trzeba oderwać się od ziemi "

- św. Teresa od Jezusa 

Potrzebujemy:
SPÓD
    Wielkanoc bez glutenu.Wielkanocne Smaki - edycja IV
  • 200 gram mąki bezglutenowej ( u mnie 90 gram kartoflanki, 40 gram ryżowej, 40 gram kukurydzianej, 30 gram owsianej bg )
  • 100 gram masła, zimne, pokrojone w kostkę
  • 40 gram cukru/ ksylitolu
  • małe jajko
  • szczypta soli
KREM 
  • 200 ml śmietanki 36%              
  • 250 gram sera mascarpone
  • 2 łyżki  cukru pudru/ pudru z ksylitolu
FRUŻELINA
  • 250 gram wiśni, u mnie zamrożone
  • 75 ml soku z wiśni
  • 1 łyżka kartoflanki 
  • 1 łyżka cukru pudru/ pudru z ksylitolu
PONADTO
  • kilka kostek gorzkiej czekolady bg
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
1.Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy i łączymy z cukrem oraz solą. Dodajemy masło, rozcierając , aż powstanie kruszonka. Dokładamy jajeczko i zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy workiem foliowym i wałkujemy na równe ciasto. Nakłuwamy widelcem. Jak widać u mnie powstał owal o wymiarach około 20 x 25 cm. Można również wylepić formę od tarty czy tortu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej 25 minut. Studzimy.
2.Ubijamy bardzo schłodzoną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Gdy ta jest gotowa dokładamy również mocno zimny serek mascarpone ( bez  wody) i ubijamy krótko na wolnych obrotach do połączenia składników.
3. Wiśnie rozmroziłam. Odsączony sok połączyłam z cukrem oraz kartoflanką.  Wstawiłam następnie na gaz i mieszałam do momentu powstania kisielu. Dołożyłam wiśnie, które połączyły się z sosem. Wystudziłam.
4. Na wystudzony kruchy spód wykładamy krem, następnie wiśniową frużelinę. Całość dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą oraz migdałowymi płatkami.
SMACZNEGO :)



2 komentarze:

  1. Ależ ten mazurek zachęcająco wygląda! I na dodatek zdrowo, bo bezglutenowo! Muszę też spróbować tego kruchego spodu, bo jeszcze nie robiłam wersji bez glutenu.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj