środa, 9 kwietnia 2014

Bezglutenowa babka marchewkowa



 Każdy kolejny wypiek czy potrawa to nie tylko przepis. Przede wszystkim to nauka. Znów przekonałam się, że należy być wytrwałym, że warto coś naprawić i spróbować 
jeszcze raz.
Baby, ach te baby ! W praktyce, każdy wie, że bywają niesforne. Drugie podejście okazało się sukcesem. Marchewka podarowała co ma w sobie najlepszego, mianowicie  smak, kolor oraz słodycz. Ciasto w przeciwieństwie do większości babek  jest wilgotne.

,,Wiele tracimy wskutek tego, że przedwcześnie uznajemy coś za stracone"
Johann Wolfgang Goethe


Wielkanoc bez glutenu.Marchew w roli głównej 2Wielkanocne Smaki - edycja IV

-2 średnie babki-
Potrzebujemy :
  • 120 gram marchewki startej na małych oczkach
  • 90 gram mąki ryżowej
  • 40 gram kartoflanki  ( skrobia ziemniaczana )
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1/4 szklanki cukru/ ksylitolu (można więcej)
  • 1/2 łyżeczki bg proszku po pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy 2-3 razy, łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajeczka rozdzielamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Żółtka natomiast ucieramy z cukrem. Dolewamy do nich olej. Wciąż miksując dodajemy marchewkę. Następnie partiami dosypujemy mąki. Gdy ciasto jest jednolite dodajemy najpierw łyżkę ubitych białek i mieszamy (już ręcznie). Dokładamy resztę białek i łączymy delikatnie całość . Masę przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką ryżową foremek. Pieczemy przez około 50 minut. Jeszcze gorące babki wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.                                                                         
  SMACZNEGO :)



4 komentarze:

  1. Być może to głupie pytanie ale czy kartoflanka to inaczej mąka ziemniaczana? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kartoflanka to po prostu skrobia ziemniaczana :) Choć podobno mąka ziemniaczana też istnieje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę ją upiec, ma cudny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy mozna ryzowa zastapic kukurydziana ?;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj