Udało się ! :) Zapominam o rocznej tęsknocie za uwielbianą przeze mnie zupą . Teraz mogę się opychać do woli. Sama zupa jest prosta w wykonaniu, problemem jest jej intensywny i ujmujący kwaśny posmak. Jest już kilka zacnych pomysłów na stworzenie bezglutenowej wersji: woda z kiszonych ogórków, kromki chleba czy sok z cytryny. Postawiałam na tradycję czyli zakwas! Na pierwszą próbę wybrałam mąkę ryżową. Żur z takiego zakwasu wychodzi delikatny w smaku, niektórym może bardziej przypominać barszcz biały.
,,Co ważniejsze dla sukcesu: talent czy pracowitość? A co ważniejsze w rowerze:
przednie czy tylne koło? "
G.B.Shaw
4 porcje
Potrzebujemy:
ZAKWAS
- 3 duże łyżki mąki ryżowej
- 300 ml lekko gazowanej wody
- 2 ząbki czosnku ( przepołowione)
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta brązowego cukru
- 2 bezglutenowe kiełbasy, pokrojone
- większa cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400-600 ml rosołu, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
- łyżka kwaśnej śmietany 12 %
- 2 ugotowane jajka
- majeranek
- pieprz
- sól
1. Odmierzamy składniki na zakwas, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w bardzo ciepłym miejscu na minimum 3 pełne dni. Jak już kiedyś wspomniałam używam w tym celu naczynia wypełnionego wodą z grzałką akwariową z funkcją termostatu.
2. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest gotowy. Zabieramy się za zupkę. Na patelni przesmażamy kiełbasę z cebulą oraz czosnkiem. Z zakwasu wykładamy czosnek, liście i ziele. W garnku mieszamy cały zakwas z rosołem i podgrzewamy, nieustannie mieszając tak aby nie powstały grudki.
Zagotowana zupa zgęstnieje, ja uwielbiam gęsty i intensywny żur. Jeżeli preferujecie rzadszy to należy dodać dodatkową porcje rosołu. Do zupy dokładamy kiełbasę, całość doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Śmietanę mieszamy z porcją gorącej zupy i przelewamy do garnka. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
SMACZNEGO :)
* zdjęcia żurku zostały zrobione na zimno !
fotki rewelacja :D
OdpowiedzUsuńNo super sprawa. Powiedz tylko na ile stopni ustawiasz termostat? Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńNo super sprawa. Powiedz tylko na ile stopni ustawiasz termostat i jakiej mocy jest grzalka, bo chcialabym kupic? Dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńGrzałka 25 W. Temperatura 25-30 stopni, zazwyczaj ustawiam na 28 :)
OdpowiedzUsuń