Strony

środa, 5 marca 2014

Bezglutenowy żurek na zakwasie ryżowym


 Udało się ! :) Zapominam o  rocznej tęsknocie za uwielbianą przeze mnie zupą . Teraz mogę się opychać do woli. Sama zupa jest prosta w wykonaniu, problemem jest jej intensywny i ujmujący kwaśny posmak. Jest już kilka zacnych pomysłów na stworzenie bezglutenowej wersji: woda z kiszonych ogórków,  kromki chleba czy sok z cytryny. Postawiałam na tradycję czyli zakwas! Na pierwszą próbę wybrałam mąkę ryżową. Żur z takiego zakwasu wychodzi delikatny w smaku, niektórym może bardziej przypominać barszcz biały.

,,Co ważniej­sze dla suk­ce­su: ta­lent czy pra­cowi­tość? A co ważniej­sze w ro­werze:
 przed­nie czy tyl­ne koło? "
G.B.Shaw

4 porcje


Potrzebujemy:
ZAKWAS
  • 3 duże łyżki mąki ryżowej
  • 300 ml lekko gazowanej wody
  • 2 ząbki czosnku ( przepołowione)
  • 2  listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta brązowego cukru
PONADTO
  • 2 bezglutenowe kiełbasy, pokrojone
  • większa cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 400-600 ml rosołu, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
  • łyżka kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 ugotowane jajka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:
1. Odmierzamy składniki na zakwas, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w bardzo ciepłym miejscu na  minimum 3 pełne dni. Jak już kiedyś wspomniałam używam w tym celu naczynia wypełnionego wodą z grzałką akwariową z funkcją termostatu.
2. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest gotowy. Zabieramy się za zupkę. Na patelni przesmażamy kiełbasę z cebulą oraz czosnkiem. Z zakwasu wykładamy czosnek, liście i ziele. W garnku mieszamy cały zakwas z rosołem i podgrzewamy, nieustannie mieszając tak aby nie powstały grudki.
Zagotowana zupa zgęstnieje, ja uwielbiam gęsty i intensywny żur. Jeżeli preferujecie rzadszy to należy dodać dodatkową porcje rosołu.  Do zupy dokładamy kiełbasę, całość doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Śmietanę mieszamy z porcją gorącej zupy i przelewamy do garnka. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
SMACZNEGO :)
* zdjęcia żurku zostały zrobione na zimno !






4 komentarze:

  1. No super sprawa. Powiedz tylko na ile stopni ustawiasz termostat? Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. No super sprawa. Powiedz tylko na ile stopni ustawiasz termostat i jakiej mocy jest grzalka, bo chcialabym kupic? Dziekuje za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzałka 25 W. Temperatura 25-30 stopni, zazwyczaj ustawiam na 28 :)

    OdpowiedzUsuń