1 porcja
Potrzebujemy:
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki bg uniwersalnej u mnie tradycyjnie Schar
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajeczko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- jagody z kompotu/ rozmrożone
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąki mieszamy ze sobą , następnie z sodą i cukrem. W drugim naczyniu łączymy roztrzepane jajko z jogurtem naturalnym. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy. Ciasto odstawiamy na 5-10 minut. Rozgrzewamy natłuszczoną patelnię teflonową. Łyżką kładziemy małe porcje. I teraz musimy wyczuć moment i przewrócić na drugą stronę gdy ta pierwsza jest zrumieniona i łatwo odchodzi od patelni. Pancakes nieziemsko smakują z jagodami, okruszone cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz