Frittata na kaszy gryczanej została przyjęta z entuzjazmem.
Czas zatem na drugą odsłonę. Możemy tutaj śmiało wykorzystać ziemniaki, które pozostały nam po obiedzie, a często nie mamy pomysłu jak je wykorzystać. .
Potrzebujemy:
- 6 jajek
- 120 gram kiełbasy bezglutenowej !
- 1 cebula
- 2-3 średnie, ugotowane ziemniaki
- łyżka masła / oliwy
- kawałek lub cała papryczka pepperoni (wg upodobań)
- kilka pomidorków koktajlowych
- pieprz
- sól
- koperek suszony / świeży
Papryczkę siekamy. Cebulę kroimy w cienkie, a kiełbasę w grubsze plastry. Ziemniaki kroimy w kostkę, a pomidorki dzielimy dowolnie. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy widelcem, solidnie doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle/oliwie szklimy cebulę z papryczką. Dodajemy kiełbasę, po kilku minutach ziemniaki cały czas podsmażając. Gdy składniki się lekko przyrumienią wylewamy jajeczną masę, na górze układamy pomidorki. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż jajka się zetną. Całość posypujemy koperkiem.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz