niedziela, 8 grudnia 2013

Bezglutenowe babeczki a`la Szwarcwald



Potrzebujemy: 
1.BABECZKI
  • 60 gram gorzkiej bezglutenowej czekolady
  •  70 gram cukru
  • 75 gram  masła/ margaryny (temp. pokojowa)
  • 3 jajka
  • 80 gram mąki bezglutenowej mix uniwersalny ( lub 40 gram ziemniaczanej oraz 40 gram ryżowej)
  • sól
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2.DO ZWILŻENIA CIASTA
  •  75 ml soku/kompotu z wiśni
  • 25 ml rumu
3.MASA WIŚNIOWA
  • 450 gram wiśni rozmrożonych lub z kompotu (odsączone)
  • 200 ml soku/kompotu z wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
PONADTO
  •  250 ml śmietany 30%
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
Przygotowanie:
 1. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dosypujemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy ( 2-3 razy) i łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy, dodajemy do niej  delikatnie ciepłą czekoladę. Następnie do masy dodajemy cukier oraz żółtka, cały czas miksując. W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, łączymy. Na końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając. Ciasto nakładamy po sporej łyżce do papilotek. Pieczemy w temp. 170 stp. przez około 15 minut. Studzimy.
2. Składniki masy wiśniowej ( za wyjątkiem wiśni) mieszamy, wstawiamy na gaz do zgęstnienia. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy. Studzimy.
3. Ostrym nożem skrawamy spieczoną, górną część babeczek. Każdą z babeczek nasączamy sokiem/kompotem oraz rumem.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz fix-em na sztywno.
5. Na babeczki nakładamy wiśniową masę, następnie bitą śmietanę.
6. Najlepiej podawać w tym samym dniu.
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj