Potrzebujemy:
1.BABECZKI
- 60 gram gorzkiej bezglutenowej czekolady
- 70 gram cukru
- 75 gram masła/ margaryny (temp. pokojowa)
- 3 jajka
- 80 gram mąki bezglutenowej mix uniwersalny ( lub 40 gram ziemniaczanej oraz 40 gram ryżowej)
- sól
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 75 ml soku/kompotu z wiśni
- 25 ml rumu
- 450 gram wiśni rozmrożonych lub z kompotu (odsączone)
- 200 ml soku/kompotu z wiśni
- 2 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- 250 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
1. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Białka oddzielamy od żółtek. Do
białek dosypujemy szczyptę soli, ubijamy na sztywno. Mąkę przesiewamy ( 2-3 razy) i
łączymy z proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy, dodajemy do niej delikatnie ciepłą czekoladę. Następnie do masy dodajemy cukier oraz
żółtka, cały czas miksując. W kolejnym etapie wsypujemy mąkę, łączymy.
Na końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszając. Ciasto nakładamy po
sporej łyżce do papilotek. Pieczemy w temp. 170 stp. przez około 15
minut. Studzimy.
2. Składniki masy wiśniowej ( za wyjątkiem wiśni) mieszamy, wstawiamy na gaz do zgęstnienia. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy. Studzimy.
3. Ostrym nożem skrawamy spieczoną, górną część babeczek. Każdą z babeczek nasączamy sokiem/kompotem oraz rumem.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz fix-em na sztywno.
5. Na babeczki nakładamy wiśniową masę, następnie bitą śmietanę.
6. Najlepiej podawać w tym samym dniu.
2. Składniki masy wiśniowej ( za wyjątkiem wiśni) mieszamy, wstawiamy na gaz do zgęstnienia. Do powstałego kisielu dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy. Studzimy.
3. Ostrym nożem skrawamy spieczoną, górną część babeczek. Każdą z babeczek nasączamy sokiem/kompotem oraz rumem.
4. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz fix-em na sztywno.
5. Na babeczki nakładamy wiśniową masę, następnie bitą śmietanę.
6. Najlepiej podawać w tym samym dniu.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz