Jeżeli szukasz szybkiego, wilgotnego ciasta w sam raz do kubka aromatycznej & jesiennej herbatki to zapraszam do mojej kuchni. Owsiane ciasto jogurtowe z kawałkami jabłek naprawdę długo pozostaje przyjemnie wilgotne, a do jego przygotowania nie musisz nawet wyciągać miksera.
Bez glutenu ! Bez nabiału ! Opcjonalnie bez cukru !
KEKSÓWKA 8 x 21cm
Potrzebujesz:
- 70 g mąki owsianej
- 20 g mąki ryżowej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- małą łyżeczkę bg proszku do pieczenia
- 40-50 g cukru/ ksylitolu
- 2 średnie jajka
- 100 g jogurtu, użyłam kokosowego od Planton
- 50 ml oleju
- małe jabłko (ok. 120 g obranego, pokrojonego w kostkę owocu)
Przygotowanie:
1. Wyciągnij wcześniej jogurt oraz jajka z lodówki tak aby nabrały temperatury pokojowej !
2. Piekarnik nastaw na 180 stopni ( góra-dół ).
3. Odmierzone porcje mąk przesiej przez sitko do dużej miski.
4. Do mąki dodaj cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj starannie.
5. Do drugiej miski wbij jajka, wlej olej i przełóż jogurt. Wymieszaj starannie przy pomocy rózgi.
6. Mokre składniki przelej do suchych i wymieszaj również przy użyciu rózgi do połączenia składników. Dodaj kawałki jabłek i wymieszaj. Nie mieszaj jednak zbyt długo !
7. Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
8. Piecz przez około 30 minut.
9. Gotowe ciasto udekoruj opcjonalnie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz