Czy lato nie jest po to aby zachwycać się bogactwem natury i zajadać pysznymi owocami ? Aby z odwagą próbować nowych dań oraz deserów ? Przygotowałam tym razem ekspresowy, bardzo prosty, już porcjowany deser z krótkim czasem pieczenia. W sam raz aby zabrać go do ogrodu, usiąść na trawie i poczytać ulubioną książkę.
4-5 kokilek
Potrzebujesz:
KRUSZONKA
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 25 g mąki ryżowej
- 25 g mąki migdałowej
- 20 g mąki kukurydzianej
- 40 g cukru pudru/pudru z ksylitolu
- 55 g zimnego masła w kawałkach/ masła wege
WARSTWA BUDYNIOWA
- 350- 400 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, u mnie migdałowe od I love vege
- budyń śmietankowy bez cukru od Winiary
- 2 łyżki cukru/ksylitolu
- łyżka masła/masła wege
PONADTO
- 350-400 g sezonowych owoców: najlepiej mieszanka malin, borówek, truskawek bądź czereśni
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania budyniu. Połowę mleka wraz z cukrem wlej do rondelka i zacznij podgrzewać.
2. Pozostałą porcje mleka wymieszaj starannie.
3. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj rozpuszczony budyń i gotuj, aż do zgęstnienia. Mieszaj tak, aby nie powstały grudki.
4. Do budyniu dodaj masło i wymieszaj.
5. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia.
6. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski.
7. Następnie wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
8. Dodaj masło i rozcieraj przy pomocy widelca, a następnie palcami tak, aż powstanie gładka kruszonka.
9. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni (góra-dół).
10. Połowę kruszonki wyłóż na dno kokilek i delikatnie dociśnij. Piecz przez około 10 minut.
11. Na przestudzony spód z kruszonki wyłóż porcje budyniu.
12. Następnie kokilki wypełnij owocami.
13. Wierzch deseru posyp pozostałą kruszonką.
14. Zapiekaj kolejne 10-15 minut, do momentu, aż kruszonka się ładnie zarumieni.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz