czwartek, 7 lipca 2022

Letnie owoce pod kruszonką oraz budyniem

Czy lato nie jest po to aby zachwycać się bogactwem natury i zajadać pysznymi owocami ? Aby z odwagą próbować nowych dań oraz deserów ? Przygotowałam tym razem ekspresowy, bardzo prosty, już porcjowany deser z krótkim czasem pieczenia. W sam raz aby zabrać go do ogrodu, usiąść na trawie i poczytać ulubioną książkę.

            4-5 kokilek

Potrzebujesz:

KRUSZONKA

  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 25 g mąki ryżowej
  • 25 g mąki migdałowej
  • 20 g mąki kukurydzianej
  • 40 g cukru pudru/pudru z ksylitolu
  • 55 g zimnego masła w kawałkach/ masła wege

WARSTWA BUDYNIOWA

  • 350- 400 ml mleka zwykłego bądź roślinnego, u mnie migdałowe od I love vege
  • budyń śmietankowy bez cukru od Winiary
  • 2 łyżki cukru/ksylitolu
  • łyżka masła/masła wege

PONADTO

  • 350-400 g sezonowych owoców: najlepiej mieszanka malin, borówek, truskawek bądź czereśni
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania budyniu. Połowę mleka wraz z cukrem wlej do rondelka i zacznij podgrzewać.
2. Pozostałą porcje mleka wymieszaj starannie.
3. Gdy mleko zacznie się gotować dodaj rozpuszczony budyń i gotuj, aż do zgęstnienia. Mieszaj tak, aby nie powstały grudki.
4. Do budyniu dodaj masło i wymieszaj.
5. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia.
6. Mąki odmierz i przesiej do dużej miski.
7. Następnie wymieszaj dokładnie z cukrem pudrem.
8. Dodaj masło i rozcieraj przy pomocy widelca, a następnie palcami tak, aż powstanie gładka kruszonka.
9. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni (góra-dół).
10. Połowę kruszonki wyłóż na dno kokilek i delikatnie dociśnij. Piecz przez około 10 minut.
11. Na przestudzony spód z kruszonki wyłóż porcje budyniu.
12. Następnie kokilki wypełnij owocami.
13. Wierzch deseru posyp pozostałą kruszonką.
14. Zapiekaj kolejne 10-15 minut, do momentu, aż kruszonka się ładnie zarumieni.

Smacznego !

Ściskam wirtualnie;*

Rybka Bezglutenowa

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram. To właśnie tam zobaczysz filmik z przygotowań

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj