czwartek, 7 października 2021

Jajka sadzone w cukiniowych gniazdkach

Wciąż się zastanawiam jak współczesny, zabiegany  człowiek może jeść więcej warzyw oraz owoców. Jedyne rozwiązanie, które przychodzi mi do głowy to po prostu przemycanie ich do każdego posiłku. Weekend to ostatnio jedyny czas, kiedy na śniadanie sięgamy po jajeczka. Wykorzystałam chyba ostatnie ogródkowe cukinie i zapraszam Was na szybkie, proste i pełne uroku cukiniowe gniazdka.

Potrzebujesz ( 2 porcje):

  • 2 małe bądź jedną średnią cukinię
  • 2 jajka
  • szalotkę
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek sera feta
  • świeży koperek
  • dużą łyżeczkę masła bądź oliwy
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

1. Cukinię umyj i zetrzyj wraz ze skórką na dużych oczkach. Szalotkę pokrój drobno, a czosnek zetrzyj na małych oczkach lub przeciśnij przez praskę.
2. Na patelni rozpuść tłuszcz i zeszklij szalotkę wraz z czosnkiem.
3. Następnie dodaj cukinię i smaż razem całość na małym ogniu przez kilka minut, tak aż cukinia zmięknie*
4. Dopraw warzywa odrobiną soli i zrób dwa wgłębienia.
5. W przygotowane gniazdka wlej całe jajka i smaż całość, aż jajka się zetną. Jeżeli lubisz dobrze ścięte jajka całość przykryj pokrywką*
6. Pod koniec gotowania danie dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzem, pokruszonym serem feta oraz świeżym koperkiem.

Smacznego !

*Gdyby warzywa zaczęły się przypalać podlej odrobiną wody. 

Zapraszam serdecznie na mój profil na Facebooku oraz Instagram.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj