Tadam! Przedstawiam Wam domowe łazanki pełnoziarniste i bezglutenowe. Bez szkodliwych dodatków oraz jajek. Ekspresowe w przygotowaniu. Jak nakazuje tradycja na świątecznym stole podam je z kapustą oraz grzybami.
Potrzebujesz:
- 60 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 40 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 5 g zmielonej łuski babki jajowatej
- spora szczypta soli
- łyżka oleju
- ok. 150 ml wrzątku
Do podania:
Kapusta kiszona lub świeża z cebulką oraz grzybami.
Przygotowanie:
1.Odmierzone porcje mąki przesiej do dużej miski. Dodaj sól i wymieszaj starannie.
2. Połowę porcji mąki przesyp do drugiej miski. Dodaj do niej zmieloną łuskę babki jajowatej i wlej wrzątek bardzo energicznie mieszając. W ten sposób powstanie naturalny klej.
3. Po chwili przełóż gorącą masę do pierwszej miski z pozostałą mąką i zacznij wyrabiać ciasto. Powinna powstać gładka, zwarta kulka ciasta.
4. Dodaj olej i wyrabiaj dalej.
5. Gotowe ciasto przełóż na blat i podziel na 3 porcje. (W tym miejscu bardzo polecam silikonową matę)
6. Każdą z porcji ciasta rozwałkuj na bardzo cienko ( ok. 1 mm) podsypując minimalną ilością mąki. Wykrawaj np. przy pomocy kółka do pizzy lub noża zgrabne kwadraciki.
7. Gotowe łazanki gotuj na wolnym ogniu przez ok. 1-2 minuty od wypłynięcia
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz