wtorek, 4 sierpnia 2020

Placuszki z cukinii



Szkoda lata na długie przesiadywanie w kuchni. 
Świeżo zerwane w ogrodzie, jędrne cukinie w mgnieniu oka można zamienić w pożywny, dietetyczny oraz w pełni letni obiad. W smaku placuszki są bardzo delikatne, 
a dzięki mocy ulubionych ziół naprawdę aromatyczne. Kto nie próbował niech testuje !

                                                        -2 porcje-

Potrzebujesz:
- 500 g koniecznie młodych cukinii, u mnie 2 mniejsze sztuki
-marchewkę
-jajeczko
- 3 łyżki mąki ( ziemniaczana, ryżowa oraz z ciecierzycy)
-garść ulubionych ziół, u mnie tymianek oraz majeranek, świetnie sprawdzi się także duet koperku oraz pietruszki
-1-2 ząbki czosnku
-sól
-pieprz

Do podania:
-jogurt roślinny bądź tradycyjny
-kwaśna śmietana

Przygotowanie:
1. Cukinię umyj starannie, osusz i zetrzyj wraz ze skórką na grubych oczkach do dużej miski.
Marchewkę natomiast obierz i  zetrzyj na małych oczkach.
2. Wymieszaj warzywa, posól i odstaw na około 15 minut.
3. Cukinię wraz z marchewką odciśnij bardzo dobrze z powstałych soków.
4. Dodaj jajko, mąki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekane zioła. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.  Wymieszaj dokładnie.
5. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane. Smaż małe i dość cienkie placuszki na małym ogniu tak długo, aż ładnie się zarumienią.
6. Gotowe wykładaj na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, aby usunąć nadmiar tłuszczu
7. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj