środa, 20 maja 2020

Bezglutenowe bagietki jaglane

Poszukiwanie domowego pieczywa, które będzie w pełni odżywcze, a w smaku przypominające tak lubiane przez wiele osób pieczywo jasne to droga pełna wyzwań! 
Sklepowe, gotowe produkty są niezastąpione na wyjazdy, wakacje czy po prostu brak czasu. Zazwyczaj pyszne i puchate, idealnie przypominające pszenne pieczywo. 
Niestety w swym składzie mają zazwyczaj ubogie w składniki odżywcze mąki jak i dodatki spulchniające czy konserwujące. 
Dlatego staram się piec domowe pieczywo tak często jak to tylko możliwe.
I tak udało się opracować recepturę na bagietki jaglane. Z zewnątrz chrupiące, mięciutkie w środku.
Ich przygotowanie jak i wyrastanie zajmuje jedynie około godziny.                                                           Najlepsze są w dniu pieczenia, dlatego pozostały nadmiar od razu zamrażam na czarną godzinę.

Potrzebujesz:
  • 110 g mąki jaglanej
  • 100 g mąki ryżowej + do podsypania
  • 75 g tapioki
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki łuski babki jajowatej
  • 7 g suchych drożdży
  • łyżeczkę soli
  • łyżeczkę cukru
  • ok. 380-400 ml wody
Przygotowanie:

1. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej przez sitko do wysokiej miski. Odstaw na bok.
2. Do wysokiego naczynia odlej 200 ml ciepłej lecz nie gorącej wody i wsyp cukier. Gdy ten się rozpuści dosyp suche drożdże i wymieszaj. Dodaj 2-3 łyżki przygotowanej mąki, zamieszaj i odstaw rozczyn na kilka minut.
3. W międzyczasie przygotuj wysoką harmonijkę z papieru do pieczenia ( do bagietek, poglądowe zdjęcia znajdziesz w sieci).
4. Do pozostałej mieszanki mąk dodaj zmieloną babkę jajowatą oraz sól, wymieszaj starannie całość.
5. Rozczyn powinien zacząć pracować, powiększając swą objętość oraz tworząc charakterystyczne bąbelki. To znak, że można go dodać do suchych składników. 

6. Zacznij mieszać i wyrabiać ciasto dolewając pozostałą porcję tj.około 180-200 ml ciepłej wody. Wyrabiaj tak długo, aż powstanie gęste oraz zwarte ciasto.
7. Stolnicę oprósz dokładnie mąką ryżową i wyłóż na nią kulę ciasta.
8. Ciasto podziel na 6 części i oprószonymi starannie mąką dłońmi formuj zgrabne bagietki.
9. Bagietki przekładaj na blachę, w zagłębienia harmonijek. Bułeczki ponacinaj bardzo ostrym nożem.

10. Blachę  z bagietkami odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
11. Piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku. Ostatnie 5 minut ustaw na grzanie z góry-grill. Warto w czasie pieczenia kilka razy spryskać bagietki wodą (ze spryskiwacza).
12. Upieczone przełóż od razu na kratkę.


Smacznego !

13 komentarzy:

  1. czy maka jaglana robilas sama...mieszkam w Australi i napewno jej tu nie dostane, natomiast mam make sogrum( nawet nie wiem jak to sie nazywa po pl..) i czy myslisz ze moglabym ja uzyc zamiast jaglanej...Bagietki wygladaja super bardzo chcialabym je zrobic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej ! mąka jaglana gotowa. W domowych warunkach ciężko uzyskać tak wysoki przemiał ziarna. Sogrum to mąka z sorgo, mam nawet w spiżarni. Postaram się w tym tygodniu zrobić z nią próbę. Jeszcze jej nie używałam w mojej kuchni :)

      Usuń
    2. dzieki, ja dzis bede piekla z sorgo zamiast jaglanej, dam ci znac co mi wyszlo.

      Usuń
    3. Hej Magda🙂 piekłam wczoraj zamieniając jaglaną na sorgo. Wyszły świetnie. Dałam nieco ponad 400 ml wody i piekłam trochę dłużej. Z mężem sie zastanawiamy czy nie lepsza wersja niż jaglana 💚

      Usuń
    4. ooo ja tez zrobilam i tez bylam bb zadowolona wyszly takie sprezyste jak przy wypiekach na zakwasieale...tylko ten kolor taki blady...tobie tez takie wyszly?A i jeszcze inne pytanie czy robilas chlebek czy tylko bagietki?

      Usuń
    5. Też robiłam bagietki, też blade. Planuję zrobić bułeczki i może dla koloru posmarować roztrzepanym jajkiem 🙂 napisz proszę na FB lub IG to wyślę zdjęcia.

      Usuń
  2. A jakbym chciała upiec jako chleb to czy wyjdzie i ile dłużej piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że wyjdzie. Dałabym odrobinę więcej wody i piekła w 185 stp. przez około 50 minut

      Usuń
  3. czym można zastąpić mąkę jaglaną?może być kukurydziana? wyjdzie tezbez łuski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie 💚 łuska jest w tym przepisie niezbędna. Niestety z kukurydzianą nie testowałam. Obawiam się, że kukurydziana i ryżowa to zbyt suche i kruche mąki w połączeniu .

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zastąpić tapioke skrobia kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Drukuj