Jeżeli ktoś z Was nie serwuje w swojej domowej kuchni kaszy jaglanej to postaram się skutecznie do tego zachęcić. Zwłaszcza teraz, odżywi nasze ciała w czasie przesilenia wiosennego. Zawiera cenny krzem, witaminy z grupy B oraz E, składniki mineralne: wapń magnez, fosfor potas i żelazo.
Ponadto będzie nas wspierać w walce z przeziębianiami oraz wirusami. Ma właściwości wysuszające, zatem jest świetnym antidotum na katar czy mokry kaszel. Powiedzmy sobie wprost, że ugotowana jaglanka na sypko nie każdemu wydaje się zachęcająca. Dlatego uwielbiam ją przemycać do różnych dań. Pyszne kluseczki, majonez czy budyń jaglany robią robotę. Poniżej danie, które zapewne posmakuje nawet męskiej części rodziny. Z racji tego, że makaron zwłaszcza bezglutenowy może być towarem deficytowym wykorzystujemy cukinię.
Potrzebujesz:
ROLADKI
- podłużna, mała cukinia
- 300 g mięsa mielonego
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczkę majeranku
- sól
- pieprz
SOS
- 350 ml pasaty pomidorowej
- małą łyżeczkę masła klarowanego
- ząbek czosnku
- oregano
- cukier/ksylitol
- sól
- pieprz
Do podania
- ser feta/ tarty parmezan
- natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Najpierw przygotuj sos. W rondelku rozpuść masło klarowane i zeszklij przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wlej passatę pomidorową i zagotuj sos. Dopraw do smaku i zestaw z ognia.
2. Cukinię umyj starannie i przy pomocy obieraczki wykrawaj podłużne paski, wzdłuż warzywa.
3. Do wysokiej miski przełóż mięso, kaszę jaglaną. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dopraw do smaku. Wymieszaj starannie.
4. Gotowe porcje farszu nakładaj na początek cukiniowego paska i zawijaj w zgrabną roladkę. Zawinięte roladki układaj w naczyniu żaroodpornym bądź żeliwnym garnku.
5. Roladki zalej przygotowanym sosem i zapiekaj w temp. 190 stopni przez około 35 minut.
6. Na koniec posyp tartym serem typu parmezan lub pokruszonym serem feta. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
6. Na koniec posyp tartym serem typu parmezan lub pokruszonym serem feta. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz