Piernik bez wątpienia jest jednym z najczęściej pojawiających się ciast na wigilijnym stole.
Zachwycona apetycznymi zdjęciami oraz szybką recepturą
postanowiłam zrobić bezglutenową wersję.
Potrzebujesz:
- 60 gr mąki gryczanej
- 50 gr mąki z tapioki
- 40 gr mąki ryżowej
- 100 gr cukru/ksylitolu
- 125 ml mleka, u mnie roślinne
- jajeczko lub 1/2 dojrzałego, rozgniecionego banana
- 65 gr margaryny/masła
- łyżkę kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej bg
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczkę sody
- łyżkę miodu
- łyżkę powideł śliwkowych
- łyżkę kawy rozpuszczalnej
Do przełożenia:
- powidła śliwkowe
Polewa
- 100 gr margaryny
- 1/3 szklanki drobnego cukru/ksylitolu
- 3 łyżki kakao bg
- 1-2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Keksówkę o wymiarach 8 cm x 21 cm posmaruj tłuszczem i obsyp starannie mąką np. z amarantusa. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej przez sitko. W rondelku rozpuść margarynę, dosyp cukier i wymieszaj. Następnie dodaj powidła, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon. Cały czas mieszając trzymaj masę na ogniu i podgrzewaj przez minutę. Wyłącz gaz, po minucie dodaj kolejno sodę, kawę rozpuszczalną oraz rozkłócone wraz z mlekiem jajko. Uwaga, masa się spieni ! Całość energicznie wymieszaj rózgą. Następnie dodawaj stopniowo mąki, najlepiej przesypując je dodatkowo przez sitko . Masę wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 35-45 minut ( do suchego patyczka).
Lekko przestudzone ciasto wyjmij ostrożnie ! z formy i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Piernik przełóż powidłami śliwkowymi.W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę. Zdejmij z ognia. Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki płynu oraz cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Piernik przełóż powidłami śliwkowymi.W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę. Zdejmij z ognia. Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki płynu oraz cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Na koniec wsyp kakao i ponownie zamieszaj. Gotowe ciasto polej tężejącą polewą.
Smacznego !
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz