piątek, 20 grudnia 2019

Bezglutenowy piernik

Piernik  bez wątpienia jest jednym z najczęściej pojawiających się ciast na wigilijnym stole.
Zachwycona apetycznymi zdjęciami oraz szybką recepturą 
na kultowym już blogu Kwestia smaku 
postanowiłam zrobić bezglutenową wersję.

Potrzebujesz:
  • 60 gr mąki gryczanej
  • 50 gr mąki z tapioki
  • 40 gr mąki ryżowej
  • 100 gr cukru/ksylitolu
  • 125 ml mleka, u mnie roślinne
  • jajeczko lub 1/2 dojrzałego, rozgniecionego banana 
  • 65 gr margaryny/masła
  • łyżkę kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej bg
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczkę sody
  • łyżkę miodu
  • łyżkę powideł śliwkowych
  • łyżkę kawy rozpuszczalnej
Do przełożenia:
  • powidła śliwkowe
Polewa

  • 100 gr margaryny 
  • 1/3 szklanki drobnego cukru/ksylitolu
  • 3 łyżki kakao bg
  • 1-2 łyżki mleka 
Przygotowanie:
Keksówkę o wymiarach 8 cm x 21 cm posmaruj tłuszczem i obsyp starannie mąką np. z amarantusa. Mąki odmierz, wymieszaj i przesiej przez sitko. W rondelku rozpuść margarynę, dosyp cukier i wymieszaj. Następnie dodaj powidła, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz cynamon. Cały czas mieszając trzymaj masę na ogniu i podgrzewaj przez minutę. Wyłącz gaz, po minucie dodaj kolejno sodę, kawę rozpuszczalną oraz rozkłócone wraz z mlekiem jajko. Uwaga, masa się spieni ! Całość energicznie wymieszaj rózgą. Następnie dodawaj stopniowo mąki, najlepiej przesypując je dodatkowo przez sitko . Masę wylej do foremki i piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 35-45 minut ( do suchego patyczka). 
Lekko przestudzone ciasto wyjmij ostrożnie ! z formy i odstaw do całkowitego przestygnięcia. 
Piernik przełóż powidłami śliwkowymi.W międzyczasie przygotuj polewę. W rondelku rozpuść margarynę. Zdejmij z ognia.  Następnie dodaj do niej 1-2 łyżki płynu oraz cukier. Mieszaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści.
Na koniec wsyp kakao i ponownie zamieszaj. Gotowe ciasto polej tężejącą polewą.

Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj