Może nie najpiękniejsze, może nie najbardziej wyrośnięte..
ale pełne zdrowia i smaku bułeczki drożdżowe.
Same naturalne składniki sprawiają, iż brzuszek czuje się po nich zadowolony.
Pure ze słodkiego ziemniaka sprawia, iż bułki są wilgotne oraz elastyczne.
- 160 gr puree z batata
- 130 gr mąki gryczanej jasnej
- 55 gr mąki ryżowej
- 85 gr miksu mąk Schaer, uniwersalny
- 30 gr skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- paczka suszonych drożdży dr Oetker
- mała łyżka cukru
- łyżeczka soli
- suszone oregano
- 150 ml wody
Przygotowanie:
Do dużej miski wlej ciepłą wodę, dodaj cukier oraz drożdże i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
W tym czasie odmierz mąki, wymieszaj i przesiej 2-3 razy. Do suchych składników dosyp sól oraz dużą szczyptę suszonego oregano. Do miski z zaczynem dodaj pure oraz olej i wymieszaj. Następnie partiami dodawaj porcje mąki i mieszaj starannie, aż powstanie jednolita masa. Gotowe ciasto przełóż do czystej i wysmarowanej tłuszczem miski. Pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie wymieszaj dokładnie wyrośnięte ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Przy pomocy łyżki nakładaj na blaszkę porcje ciasta. W uzyskaniu kształtu bułek pomogą Ci natłuszczone olejem dłonie. Pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.
Uwagi:
*Ciasto będzie dość klejące, ale im więcej w nim wody tym bułki wyjdą bardziej wilgotne, elastyczne.
*Bułeczki nie wyrastają mocno w górę.
* Aby zachować świeżość bułek, część z nich zamrażam lub uzdrawiam w piekarniku.
*Ciasto będzie dość klejące, ale im więcej w nim wody tym bułki wyjdą bardziej wilgotne, elastyczne.
*Bułeczki nie wyrastają mocno w górę.
* Aby zachować świeżość bułek, część z nich zamrażam lub uzdrawiam w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz