Efekt poszukiwań nowych smaków.
Jabłkowa nuta jest tutaj przyjemnym zaskoczeniem.
,,Gdy czujesz, że skończyły ci się pomysły, po prostu wpadnij na jeszcze jeden "
John Whitmore
5-6 porcji
,,Gdy czujesz, że skończyły ci się pomysły, po prostu wpadnij na jeszcze jeden "
John Whitmore
5-6 porcji
Potrzebujemy:
- 850 gram dyni obranej, pokrojonej w kostkę
- 3 twarde jabłka, obrane, wypestkowane
- cebula
- 900-1000 ml bulionu warzywnego, ew.wody
- łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Ponadto:
- śmietana 30 % do podania
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Obrane jabłka oraz cebulę owiń w folię aluminiową. Kawałki dyni rozłóż na blaszce z piekarnika, skrop niewielką ilością oleju. Posyp solą, pieprzem, wymieszaj i wstaw do piekarnika. Dołóż również jabłka oraz cebulę. Piecz przez około 45 minut. Następnie odwiń cebulę, lekko przestudzoną pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku rozpuść masło, dodaj cynamon i zeszklij cebulę. Następnie dodaj jabłka oraz kawałki dyni. Podlej bulionem i duś całość przez około 10 minut /cebula musi być miękka/. Zupę zmiksuj za pomocą blendera. W razie potrzeby dopraw. Podawaj koniecznie ze słodką śmietanką.
Smacznego !
Mmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuń