Nim się obejrzałam na swych plecach poczułam jesienny chłód.
Jak co roku przybył zbyt wcześnie i niespodziewanie.
Na osłodę tych dni spróbowałam nieśmiało jaglanki na słodko.
Z cynamonem.
Miodem.
Jesiennymi owocami.
Miłe zaskoczenie!
,,Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszytskich"
Andrzej Sapkowski
1-2 porcje
Potrzebujemy:
- 100 gram ugotowanej tym sposobem kaszy jaglanej
- 35 gram serka np. Almette śmietankowy
- 20 gram miodu
- 1/2 dojrzałej brzoskwini
- kilka śliwek
- spora szczypta cynamonu
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę do zapiekana posmaruj masłem. Kaszę wymieszaj z miodem oraz cynamonem. Owoce umyj, brzoskwinię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Śliwki wypestkuj i również pokrój. Tak przygotowane owoce ułóż na kaszy. Na wierzch nałóż kremowy serek. Zapiekaj przez 25 minut. Podawaj na ciepło.
SMACZNEGO :)
idealna... uwielbiam zapiekaną kaszę jaglaną!
OdpowiedzUsuń