piątek, 5 września 2014

Dynia z piekarnika



Pani dynia nie przestaje mnie zaskakiwać !
W wersji wytrawnej, 
w połączeniu z nutką czosnku jest
wyśmienita !
Idealny dodatek do obiadu czy makaronowego sosu.
A może jesienny farsz to wytrawnych naleśników ?



Nigdy nie ma się drugiej okazji, żeby zrobić pierwsze wrażenie.
Andrzej Sapkowski

Potrzebujemy:
  • kawałek dynii
  • kilka ząbków czosnku
  • sól kamienna
  • pieprz
  • świeże przyprawy, u mnie tymianek i oregano
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Dynię umyj, pokrój w cienkie kawałki.  Blachę z piekarnika posmaruj oliwą, posyp solą oraz pieprzem. Rozłóż kawałki dyni oraz rozgniecione /nożem/ ząbki czosnku. Całość posyp solą, pieprzem oraz posiekanymi przyprawami. Skrop starannie oliwą. Zapiekaj przez około 25 minut.
SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. Ostatnio robiłam i wybitnie mi nie podeszło, ale wygląd ma cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dynia z piekarnika rządzi! jem codziennie! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj